Bejelentkezés

Támogatók

emblema.jpg

Vigyori csoport

A Vigyori csoport 1998. október 10-én alakult meg a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület keretein belül, mint gyermek- és ifjúsági programokat szervező szakcsoport. Akkor még csak nagyjából 15 tagot számláltunk, ami azóta 50 fölé nőtt. A Vigyori csoport alapelve a nyitottság, ami annyit jelent, hogy minden fiatal, aki befejezte az elemi iskolát, az kipróbálhatja magát a csoport munkáját segítve. Így a fiatalok részesei lehetnek olyan csoportmunkának, ami önmagukra is nevelő hatással van, így amellett, hogy a programjaink a résztvevő gyerekekre és/vagy fiatalokra is pozitív hatással vannak, még a játékot készítő- és vezető rendezők is sokat tanulhatnak belőlük.

                A Vigyori csoport lehetőséget nyújt különböző típusú és különböző szintű képzéseken való részvételre. A csoport idősebb tagjai az évek alatt sok-sok tapasztalatot, és képzéseken, valamint programokon szerzett tudást halmoztak fel. Ezt a tudást játékosan felépített képzéseken keresztül adják át az újabb generációknak, továbbá a csoport létezése óta kialakult külföldi képzőkkel való kapcsolataikat is kihasználva, magas szintű képzések megtartására is lehetőségünk nyílik.

                A képzéseinken, mint például rendezvényszervezés, csoportvezetés és a csoportban való munka csakis azok a csoporttagok vehetnek részt, akik már előzőleg lehallgatták az alapképzést. Így biztosítjuk a tagjaink folyamatos és lépcsőzetes fejlődését.

            A Vigyori csoport tagságát legnagyobbrészt középiskolás és egyetemista fiatalok alkotják, akik szabadidejük nagy részét a csoportban való munkába fektetik.

                Több helyről is kaptunk már pozitív visszajelzéseket a csoport munkájával kapcsolatban, többek között azt is, hogy a Vigyori csoport Vajdaság legaktívabb szervezetei közé tartozik.

                Bácskossuthfalvától a munkánk elismeréseként a 2003-as évben megkaptuk a Moravica-emlékplakettet.

 

A Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesületének bemutatása

 

    Animátornak azt a személyt nevezzük, aki másokat pozitív aktivitásra késztet. Gyerekanimátornak – ennek megfelelően – azokat hívjuk, akik tanítási órán kívül gyerekekkel foglalkoznak, hogy segítsék őket szabadidejük hasznos és értelmes eltöltésében.

A Zabhegyező Gyerkanimátorok Egyesülete 1991 júniusában alakult, gyerekekkel nem hivatásszerűen foglalkozó fiatalok szakmai, nonprofit szervezeteként. A tagság kétharmada 20 évnél fiatalabb, és csak néhányan idősebbek 25 évnél.

Programjaink 

A Vigyori csoport megalakulása óta szervez különböző programokat legfőképp gyerekeknek, de ifjúsági programok szervezésében sem vagyunk kezdők. A gyerekeknek tartott rendezvényeink alatt, egyáltalán nem bábszínházakat, vagy színpadi előadást kell érteni, hanem egy egészen új szórakoztatási formát. Játékaink közé tartoznak az énekes kis-, és körjátékok, illetve olyan, akár több órás játékok is, ahol a csapatok pl. információ gyűjtés folyamán, egy általunk felvetett rejtélyt oldanak meg. Az információkat pedig különböző állomásokon, különböző feladatok teljesítéséért kapják cserébe. Vannak olyan játékaink is, ahol a felnőtt élet különböző szituációit élhetik meg a gyerekek, a játék keretein belül (tőzsdézés, gazdálkodás a pénzzel, nyomozás, stb.). Programjaink közé tartozik még diszkók szervezése is, minden gyermek korosztály számára. Kézműves műhelyeinkben a papírhajtogatástól, egészen a bőrözésig mindenféle technikával megismertetjük a gyerekeket. Részt veszünk a moravicai nyári táborok szervezésében is. Moravicán, talán első ízben tartottunk karácsonyi programot a falu központjában, amely nagy látogatottságot élvezett. De nem áll tőlünk távol a szülinapi rendezvények gyerekek számára sem. Ezalatt azt kell érteni, hogy a szülinapon 2-3 órás játékot tartunk a meghívottaknak (pl.: számháború, kis-, és körjátékok, stb.).