Bejelentkezés

Támogatók

emblema.jpg

9+1

 


9+1 Nemzetközi Művésztelep

 1978-ban alapította 9 festő (Ács József,  Benes József, Gyurkovics Hunor, Novák Mihály, Petrik Pál, Petrik Tibor, Torok Sándor, Török István, Zsáki István,  valamint egy fotós, Ifj. Novák Mihály).

Telepvezető: Novák Mihály

A 9+1 Művésztelep a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület képzőművészeti szakosztályaként alakult meg 1978 májusában, 9 festő és 1 fotóművész jóvoltából (Ács József, Benes József, Gyurkovics Hunor, Novák Mihály, Petrik Pál, Petrik Tibor, Torok Sándor, Török István, Zsáki István, valamint Ifj. Novák Mihály). A kezdeti időkben az alkotómunka szabadtéri festőakciókban nyilvánult meg, amelyekre évente többször is Bácskossuthfalvára hívták a művészeket. 1997-től a régi Kovacsics Iskola épület ad munkájuknak otthont, amelyet a festők maguk építettek újjá a képeik eladásából.

Az állandó helyszínnek köszönhetően 1998 óta, évente 4-8 alkotótábort szerveznek. A Művésztelep mintegy 500 képzőművészeti alkotást tud magáénak, amely az itt megfordult művészek ajándéka. Alkotásaik az épületben található alkalmi képtárban tekinthetők meg. Az állandó kiállítás 220 képzőművészeti alkotás képezi, a többi kép időszakos tárlatokon tekinthető meg. 2000 óta a művésztelep munkája folyamatosan dokumentálva van és minden év végén megjelentetnek az egész évet átfogó katalógust. A művésztelepeken készült műalkotások megtekinthetők a művésztelep honlapján is.

A 9+1 Művésztelep vezetősége gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki kb. 120 művésszel elsősorban Vajdaság területéről, de Magyarország, az egykori Jugoszláv köztársaságok, Szlovákia, Románia, Hollandia, Németország, Kanada és USA területéről is rendszeresen látogassák a művésztelepeket.

A 9+1 Művésztelep állandó tárlatának megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges